Rahapelien historiaa

Ihmiset pelaavat mielellään erilaisia rahapelejä. Tämä ei ole mitenkään uusi ilmiö, vaan mieltymys on luultavasti ollut olemassa aivan aikojen alusta asti. Vanhimpien rahapelien historia voidaankin jäljittää jopa tuhansien vuosien päähän.

Kenon ja Loton juuret ovat kaukana menneisyydessä

lotteryKenon alkuperän uskotaan ulottuvan aina noin 3000 vuoden takaiseen Kiinaan saakka. Legendan mukaan Han-dynastian aikainen hallitsija Cheung Leung keksi pelin rahoittamaan kaupunkinsa puolustusta hyökkääjiltä. Kenosta saatuja varoja hyödynnettiin myös Kiinan muurin rakentamisessa. 1800-luvulta eteenpäin peli levisi kiinalaisten merimiesten mukana myös muualle maailmaan. Nykyisin erilaisia kenopelejä on tarjolla netin syövereissä loputon määrä eikä keno tulokset tarkistaakseen tarvitse enää poistua kotoa tai edes olla television ääressä.

Loton juuret puolestaan löytyvät 1400-luvun Italiasta ja Genovan kaupungin vaaleista. Kaupunginvaltuustoon valittiin kuukausittain viisi jäsentä, ja jokaisella tehtävään ehdolla olevalla henkilöllä oli tietysti oma ehdokasnumeronsa. Äänestyksen sijaan ehdokkaiden numeroilla merkityt laput laitettiin uurnaan ja valtuuston jäsenet valittiin viisi numeroa arpomalla. Kaupunkilaiset keksivät nopeasti ryhtyä lyömään vetoa arvonnasta, ja näin maailmanhistorian ensimmäinen lottopeli oli syntynyt.

Suomen televisiossa Lottoa, maan suosituinta rahapeliä, on näytetty vuodesta 1971 alkaen. Monessa kodissa arvonnan viikoittainen seuraaminen on perinne, mutta sekä rivin ostamisen että tulosten tarkistamisen on jo pitkään voinut tehdä netissä. Netti avaa ovet myös aivan uusiin maailmoihin eikä suomalainen pelaaja ole enää vain kerran viikossa arvottavan Veikkauksen Loton varassa: nykyisin ahkeran lottoajan on mahdollista osallistua mitä moninaisimpiin arvointoihin, joita järjestetään kaikkialla maailmassa.

Kolikkopelien suosio säilyy vuosisadasta toiseen

Kolikkopelien pitkä matka baarien pokerikoneista pelihallien värikkäiksi hedelmäpeleiksi ja lopulta nettiin sekä mobiiliin käynnistyi 1800-luvun lopussa. Kolikkopelien perusidea ei juurikaan ole muuttunut vuosien varrella, mutta vaihtoehtojen maailma on totisesti mullistunut. Kaikkien rahapelien osalta kuumimmaksi trendiksi on noussut mobiilipelaaminen, johon sekä kotimainen Veikkaus että sen ulkomaalaiset kilpailijat panostavat nykyisin toden teolla.

Moni nykyaikainen nettikasinopeli pitää kuitenkin yllä vanhojen kunnon hedelmäpelien muistoa niistä tutuilla symboleilla sekä toimintaperiaatteilla.