Nykypäivän pelejä

Vaikka samoja vanhoja pelejä pelataan yhä edelleen, on uusi teknologia tuonut mahdollisuuden pelata aivan uudenlaisia pelejä, tietokoneen ruudulla. Tosin ruudulla voi pelata myös pasianssia ja shakkia, ja muita yhtä uraauurtavia uutuuksia, ja paljon myös pelataankin.

Monet perinteiset pelit ovat kuitenkin muuntuneet varsin paljon kehittyessään tietokoneen virtuaalimaailmassa. Roolipeleissä on mukana sama perusmekaniikka kuin pöytäroolipeleissä ’hit points’eineen ja pelihahmon kokemuspisteineen joilla voi ostaa uusia taitoja ja kykyjä, mutta nyt pelit ovat reaaliaikaisia ja tietysti tietokonegrafiikka tuo aivan uuden ulottuvuuden peliin. Toisena esimerkkinä voisi mainita videohedelmäpelit, jotka eivät muistuta kovinkaan paljon edeltäjiään mekaanisine rullineen. Yksi suosittu paikka niiden pelaamiseen on Betsafe. Siellä löydät monta jännittäviä videopeliä kuten Starburst, Twin Spin, Hall of Gods ja Scarface. Kuten näkyy, pelejä on kymmeniä, ja grafiikkana on erilaisia teemoja keijukaisista gangstereihin, mukana tietysti taustamusiikki ja animaatiot. Perusidea on silti sama, jos saat monta samanlaista merkkiä jonoon, voitat jotain, mutta ’rullia’ ja voittolinjoja on enemmän ja väliin mahtuu erilaisia bonus-minipelejä joissa usein esimerkiksi pyöräytetään onnenpyörää.

Tietokonepeleistä ensimmäisiä kaupallisia menestyksiä olivat kolikkoautomaattipelit: esimerkiksi flipperiä oli jo kauan pelattu kolikoilla, ja koneita oli eri paikoissa kuten kahviloissa, samoin kuin uhkapelikoneita kuten pajatso ja jo 1800-luvulla kehitetty hedelmäpeli eli ’yksikätinen rosvo’ kuten sen vastustajat sen nimesivät, joten kolikkoautomaatti tietokonepelien pelaamiseen ei ollut vaikeasti lanseerattava. Peliautomaateista ensimmäinen oli Pong, joka simuloi ikään kuin pöytätennistä eli ’pingpongia’, sitten markkinoille tuli esimerkiksi Space Invaders ja Pac Man. Miksi muistella näin vanhoja, kun puhutaan nykyajan peleistä? No, Pac Man ei synnyttänyt syömispelien genreä, mutta urheilupelit, avaruus- ja sotapelit ovat yhä edelleen tietokonepelien myyntilistojen kärjessä. Monet muutkin kuten valtakunnanrakennuspelit ovat ideana varsin vanhoja. Pac Man julkaistiin vuonna 1980, josta voidaan oikeastaan aloittaa videopelien ajanlasku. Elämme nyt siis vuotta 34 j.PM. Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat pelien kehityksessä tärkeitä, silloin keksittiin sellaiset genret kuten ’tasohyppely’, ja sellaiset sarjat kuin Super Mario saivat alkunsa. Vaikka pelit ovat muuttuneet paremman näköisiksi ja -kuuloisiksi, kuinka paljon aivan uutta sisältöä on kehitetty sen jälkeen? Omaperäisistä peleistä viime vuosilta voisi nimetä Alan Wake-pelin, jossa on aivan omanlaisensa pelitekniikka, vaikka se on periaatteessa kauhu/toimintapeli kuten monet muut, tai pelinrakennuspelin Little Big Planet. Nyt ulos astuneille konsoleille ei ainakaan vielä ole pelejä jotka eivät tarjoaisi samaa kamaa uudessa paketissa.