Moderni taide

Modernismi on yleissana itseasiassa monellekin tyylisuunnalle sekä kirjallisuudessa että muissa taiteenaloissa, erityisesti arkkitehtuurissa – muista: modernia arkkitehtuuria kuuluu vihata.

Jos jonnekin rakennetaan jotain, sitä on vastustettava ja myös moderniin kuvataiteeseen kuuluu suhtautua ainakin kriittisesti. Muiden taidelajien suhteen virallinen linja ei ole yhtä hyvin määritelty. Sanat jotka pitää muistaa lausua näyttelyissä on että ”meidän viisivuotias osaisi tehdä paremman.” Tästä huolimatta esimerkiksi nykytaiteen museo Kiasma on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä, ja Helsinkiin suunnitellaan myös modernin taiteen Starbucksia, Guggenheim-museota.

Monet suomalaisen kultakauden taiteilijat olivat realisteja ja naturalisteja, kuten Akseli Gallen-Kallela ihan uransa alkumetreillä, mutta valokuvauksen kehittyminen teki esimerkiksi kansatieteellisistä maalauksista melko tarpeettomia. Maalausten piti keksiä muu tarkoitus kuin ulkoisen todellisuuden kuvaaminen. Jo realismi on osa modernismia, mutta suurimmalle osalle ihmisistä moderni taide alkaa ehkä impressionismista tai vasta kubismista, kun taiteesta tuli selkeämmin ei-esittävää. Kaikkein vihatuin modernin taiteen laji on abstrakti taide, varsinkin konstruktivismi joka koostuu geometrisistä kuvioista, mutta sekin on osa taiteen jatkumoa sen etsiessä uusia ilmaisutapoja: Kazimir Malevitšin teos Musta Neliö (voitte arvata mitä se esittää) on jo vuodelta 1915 joten ’uutta’ abstrakti taide ei ole, ja nykytaiteesta vain pieni osa on abstraktia.