Klassikkopelejä

Shakki on varmasti tunnetuin historiallinen peli kaikille. Itseasiassa ilmeisesti backgammon on nykyään yleisesti pelatuista peleistä vanhin, se muistuttaa hiukan jo muinaisessa Egyptissä pelattua Senet-peliä, jonka peliohjeet eivät ole säilyneet mutta laudan muoto viittaisi backgammonia muistuttavaan peliin.

Shakillakin on kunnioitettavan pitkä historia, yleisesti pelin syntymaana pidetään Persiaa tai ehkä Intiaa; kiinalainen peli xiangqi muistuttaa shakkia varsin paljon, pelin säännöissä on merkittäviä eroavaisuuksia mutta jo se, että laudalla on eri sotilaiden mukaan nimettyjä nappuloita jotka kukin liikkuvat omien sääntöjensä mukaan tekee siitä melko varmasti shakin variaation. Ei ole kuitenkaan varmaa onko xiangqi shakin esi-isä vai intialaisen shakin perillinen. Eurooppaan shakki saapui jo ainakin varhaisella keskiajalla, ilmeisesti arabien tuomana, ja vuoteen 1000 mennessä sitä pelattiin jo joka puolella Eurooppaa. Säännöt hiukan poikkesivat nykyisistä, nappulat saattoivat liikkua vain yhden, korkeintaan kaksi, ruutua kerralla. 1400 luvulla italialaiset ilmeisesti kyllästyivät pitkäkestoisiin peleihin ja muodostivat shakin nykyaikaiset säännöt.

Moni varmaan muistaa muutaman vuosikymmenen takaa, että pahvisen shakkilaudan taakse oli yleensä painettu myllyn pelilauta. Mylly on ehkä yhtä vanha tai jopa vanhempi peli, jonka variantti on suosittu eteläistä Afrikkaa myöten. Vanhin pelilauta on löydetty muinaisegyptiläisestä temppelistä, joskin se voi olla sinne myöhemmin jonkun raaputtama kun temppeli on ollut jo unohtunut: on kuitenkin varmaa että peliä pelattiin Rooman valtakunnassa ahkerasti. Peli on jäänyt suosiosta osittain koska sen pystyy pakottamaan tasapeliksi.